tisdag, december 01, 2015

Sorgsen och tacksam

Det blev ingen liten lillebror.

För en vecka sedan miste vi det andra lilla syskonet till Melker. Allt som allt, fem stycken små syskon som inte fick bli till.

Jag har tänkt och gråtit så att huvudet känns alldeles tomt. Samma tankar har fastnat i någon slags loop och munnen upprepar samma ord som repig gammal grammofonskiva.

Jag funderar inte på ”varför” den här gången. Det spelar inte längre någon roll. Nu blir det inga fler syskon. Det är för jobbigt, oddsen för dåliga och åren för många.

Tankarna som inte får någon form är de om familjen, framtiden och Lova.

Det här syskonet kändes så viktigt för Lovas skull. För att hon skulle ha någon som förstod. Hur bra allt än kommer att bli – så är det ingen av oss som riktigt kommer att förstå.

Hur är det att ta hem kompisar när man är 14 år och bara vill vara som alla andra. Hur är det att se blickarna som ofta vänligt och nyfiket kikar på Melker. Som vuxen har jag inget i emot dem – men hur är det när man är barn? Att aldrig få vara en ”normal” familj och gud vet alla situationer som kommer att dyka upp och som kommer att vara Lovas vardag.

Men det här syskonet var såklart inte bara för Lova. Jag såg fram emot att stänga dörren om tre små knattar på kvällen. Tre ruffsiga små huvuden framför tv:n. Stökiga, bråkiga men roliga semestrar. Diskussionerna runt matbordet. Jularna. Det hade blivit mer av allt. Och på något sätt kändes som att det hade neutraliserat Downs-halten i familjen.

Nu är det som det är. Och vi står med ett ben på samma ruta som när Melker kom. Man hade skapat sig förväntningar. Men de börjar redan så smått att mattas ut.

Man trillar ner i små gropar, men där emellan är det lätt att hitta det som är positivt. Vi har så mycket att vara tacksamma för - och det finns så mycket värre som kan hända. Livet blir kanske lite lättare så här.

Nä, dags att hoppa i säng. I morgon bitti skall här tränas bort orättvisa graviditets-kilon.

Natti natti kära vänner. Ta hand om er och de ni älskar!


söndag, november 01, 2015

Tillfälligt avbrott

Ja det råkade visst bli det. Ett litet tillfälligt avbrott. Vardagen är igång och tiden finns ibland helt enkelt inte.
Precis runt förra månadsskiftet hade vi en väldigt ”Melker-intensiv” period. På 1,5 vecka avverkade vi:

  • En allmän provtagning (immunbrist, gluten och gud vet vad mer)
  • En ögonundersökning
  • Ett första möte med habiliteringen på förskolan
  • 4 dagars downs-baby-läger
Att dessutom få till hämtningar, lämningar och arbetstider. Ja ni förstår nog.

Sjukhusbesök
Provtagningen gick nog bra för vi har inte hört något. Ögonundersökningen var en enklare variant utan ögondroppar den här gången – men ingen starr eller glasögon så här långt.

Förskolemöte
Näst på tur var möte på dagis. Sjukgymnasten och logopeden som vi träffat sedan Melker var liten, kom och träffade förskolepersonalen. Dessutom var där skolans specialpedagog och rektor.

Allt som allt 10 personer som satt och pratade om Melker i 1,5 timma. Om hur det går på förskolan, framstegen, om hur han sitter i sin stol, vilka skor han har, hur hans tår pekar, om teckenspråk.

Det känns otroligt priviligierat att så många människor finns med och stöttar i Melkers framtid.

Det enda som egentligen känns svårt med förskolan är att det känns som att man har sådan liten påverkan och inblick i vad som händer där. Man får bara lägga sin tillit och förhoppningar till personalen och hoppas att de gör vad de kan med den knappa tid och resurser de har. Men vi tycker mycket om vår personal -så jag försöker att slappna av i det.

Baby läger
Någon dag senare drog vi till Ljungskile folkhögskola på babyläger.

4 dagar och 12 familjer med barn ½-3 år.  Föreläsningar om teckenstöd, pedagogik och diskussionsforum. Och mat och fika i massor.

Det är skönt att träffa andra DS-familjer av flera anledningar. En av de största för mig, är att det känns så skönt att träffa andra familjer i samma situation. Att det inte är några konstiga miffo-problem-familjer. Utan helt vanliga, supertrevliga människor man träffar.

Det har också varit skönt att träffa äldre barn och se hur bra de klarar sig. 

Och visst skall man inte jämföra barn – men vilken förälder gör det inte ändå? Innan vi varit på någon sådan här träff – så hängde liksom mycket ovisshet i luften. Vad är ”normalt” för Melker egentligen?

Här ser man att alla de här supersöta små pluttarna har starka och svaga sidor precis som andra barn. Någon går tidigt. Någon tecknar hur bra som helst. Någon har börjat säga sina första ord.

I vardagen känner jag inte att vi är så speciell annorlunda. Men ändå känns det lite skönt att vara som alla andra för ett slag. Det finns nån slags gemensam nämnare. Och alltid något att prata om.



Utveckling
Hur går det då med allt?

Melker fyller snart 2år. Lite krasst och trubbigt skulle jag säga att är på nivå av en 1,5 åring. Vissa dagar känns det som det går så oändligt långsamt. Men förskolepersonal och habiliteringen är så positiv och pekar på framstegen. Det känns skönt att de påminner när det känns segt. Och visst finns de där.

Den mest tydliga skillnaden är hur bra han går. Lite stapplande, ja visst, men allt stabilare och snabbare.

Han har tecknat sina första tecken. Äta och Hund. Det är stort.

Sedan tidigare säger han brum till bilar, och de första orden också ”Titta” och ”Titta där” har funnits med ett tag. Men nu kommer även antydan till orden ”Hoppa” och ”Baba” (Babblarna-figurerna). 

Munnen går i ett på honom. Han ljudar och låter. Han som var så tyst så att läkaren skickade oss till ett extra öron-besök. Det känns hoppfullt.

Men viktigast av allt – så finns glimten där. Glimten i ögonen. Nyfikenheten och drivet som känns så skönt att se. Att medvetet slänga saker bakom soffan eller gömma saker överallt. Att han tar sig upp och ned i soffan själv utan några som helst problem. Att han kör med bilar på golvet och leker i leksaksköket. Sådana små saker.

Det jobbigaste är nog bristen på att ta in talet. Att han ofta inte känns som att han förstår ett smack av vad man säger. Det känns som att prata med en vägg. En vägg med ett extremt charmigt leende som förlåter allt.

Dags att sova!
Må väl!

Tyfus? Nejdå, bara smakat på Lovas nymålade leksaksmuffins.
  
Gillar underkläder och bilar - killen kommer att bli hur normal som helst!

 ...jo och så skor också. Snart limmar jag fast dem i skostället.

 "Sa du inte sitta på pottan?"


Inte lika galen i mat längre - men absolut lika kladdig!

Känns långt borta att dricka med glas själv.

Vad är bättre i livet än en höst, sol, bullar och familjen?





tisdag, september 01, 2015

Back to vardagen

Het sommar
Melkers andra sommar blev en bra och ganska vanlig sommar. Han kan numera lägga Falsterbo, Vänersborg och Lysekil till de redan befintliga Miami och Alicante på sin vagabond-lista.


Hetast i sommar måste ha varit nu i helgen när Melker käkade chilli från Mormor och Morfars super-chilli-buske.

Lite ledsen, men inget som inte lite vaniljsås och russin snabbt kunde lösa. Den där extra genen verkar ju ha nån slags konstig förmåga att lägga sig som suddig bomull runt smärtan.


Glad igen


Slår sig Melker så kommer först surminen – sedan möjligtvis ett par sekunders gråt. Och sedan inget. Har aldrig stött på ett barn som gråter så lite.

Wikipedia om smärtupplevelse och downs syndrom: ”När personer med Downs syndrom har ont kan smärtupplevelsen ske med viss fördröjning och ibland kan de ha svårt att exakt lokalisera varifrån smärtan kommer. Däremot är själva smärtupplevelsen samma som hos andra."

Men som Melker viftade med den där tungan, så var det helt tydligt att han visste var den kom från!

Läger
För en vecka sedan packade vi väskorna och drog till Alingsås för vår första DS-happening. 80 glada barn och föräldrar ifrån föreningen ”Göteborgs down familj” hade samlats för en övernattning.

Både Albert och jag var lite nervösa. Ett dygn. 100% socialt. För första gången skulle vi träffa familjer som våran egen. För första gången skulle vi träffa familjer med äldre barn. Se en glimt av hur framtiden skulle kunna se ut. Och inte minst; ett dygn med att rota i tankarna som man lägger åt sidan i vardagen.

Jag vet inte vad min fördomsfulla hjärna hade föreställt sig. Men det var så lugnt. Barnen lekte och föräldrarna pratade. Så många trevliga människor. Så många helt vanliga familjer. Fast ändå inte helt vanliga familjer. Familjer med något gemensamt. Och en väldig massa söta bebisar.

Inskolad
Så var det då dags för dagisinskolning. De fantastiska lärarna på förskolan har verkligen fått oss att känna oss välkomna. Teckenkartor är uppsatta. Melker har fått en egen liten gåvagn att ha på gården. Han har sin egen resesäng för sovstunden. Och så här långt verkar det ha gått bra.

Första förskoledagen

Melker går på samma avdelning som Lova och avdelningen har en extra resurs 20  av de 38 timmarna / vecka.

Som med alla barn, så står man som förälder fascinerad vid sidan av och ser nya förmågor radas upp efter varann. Det är nästan lite provocerande. 

Som vi har tragglat ”Mamma”, ”Pappa”, ”Lampa”, ”Mamma”, ”Pappa”, ”Lampa” .Så efter bara någon dag med biltokiga småkillar så kläckte han sitt första ”ord” .  ”Brum” säger såklart bilen.

Sedan måste de har något magiskt i sin mat där nere på förskolan. Båda våra barn har börjat äta själv efter 1-2 veckor efter dagisstarten. Magin stavas antagligen ”tålamod”. Och numera slänger han bara ned muggen i golvet när vattnet är slut.
Lite kladd hör tillVem hade kunnat tro....

I morgon börjar Albert nytt jobb, och då får vi nog hem två trött barn efter den första heldagen. Det blir spännande att se hur det skall gå. Nu börjar den vanliga vardagen. Hejdå hemma-pappa! Dags att kavla upp ärmarna.


Må väl!













lördag, augusti 01, 2015

Sommarlov

Melker är på grönbete. Och roar sig bland annat med att ta sina första stapplande steg samt stoppa ned mormors aceton-flaska i kemtoan på husbilen.

Vi är tillbaka till september och avklarad dagistart.

onsdag, juli 01, 2015

4% av mitt liv

18 månader blir den lilla mannen om ett par dagar. Det blir nästan 4% av mitt liv.  

Det låter så mycket. Men allt känns fortfarande så nytt.

När Melker är 15 år, kommer vi att vara proffs på det här. Och då kommer Mr John Langdon Down ha varit närvarande i en tredjedel av mitt liv. Och jag kommer att vara över 50 år. Det känns mer skrämmande att bli gammal….

Och om 2 månader börjar lille mannen förskolan. Det känns märkligt. Att lämna honom bland alla de stora barnen. Han har ju halkat efter vid det här laget. Känns kanske ungefär som en 12-15 månader.

Lite litet? Det får ge sig. Vi tar det som det kommer. Men vi har fått en resurs till gruppen. Jag har glömt av hur många timmar. 18 per vecka kanske. 



Så det är nu det börjar. Det som alla pratar om. Hittills har vi egentligen inte haft något betungande extrajobb med Melker. Det i särklass jobbigaste har varit att tänka och sortera alla tankar.

Men det är nu det börjar. Nu är det dags att vässa armbågarna och börja stå upp för Melker. 

Resurstimmar, träning, avstämningsmöten, teckenstöd, specialpedagoger och synkning med habilitering. Sådant kommer att bli en del av vår vardag.

Jag har aldrig gillat att vara till besvär. Men besvär är vad vi kommer att behöva vara.

Känner mig redan trött på det. Avmätt. 

Undra hur det skall gå.

Men på nått sätt måste det gå.

Ibland funderar jag på vad som händer om man bara struntar i att fajtas, träna, teckna och heja på. Bara älska.

Lite lagom får vara svaret.


Ketchupeffekten
Jag jämför inte längre Melker. Det finns liksom inget att jämföra med. Det gör mig inget alls att han halkar efter. Och det känns väldigt bra att det känns så. Det måste betyda att vi har landat lite.

Utvecklingen går som i långa trappsteg (som de där långa vid centralstationen i Borås - eller som tåget själv). Det står stilla i perioder och plötsligt skuttar det till. Ibland kan det kännas lite frustrerande när inget händer på ett tag. Men så plötsligt kommer ketchupen.

Och här är månadens ketchup.



Jag står. Sedan en vecka tillbaka så står Melker själv. Fixar han första stegen innan dagisstarten?

Jag läser. Han är så förvånande duktig på att bläddra i böcker. Även med tunna sidor. Han älskar böcker och sitter koncentrerat och bläddrar och bläddrar. Sitter man och läser och tecknar med honom blir han så glad att han knappt kan sitta still. Han pekar, skrattar och är så lycklig som en mänsiska kan bli.

Jag bygger. Klossar är också kul Försöker enträget att bygga med dem – det går någon gång ibland.


Jag försöker klä på mig? Lika koncentrerad som med böckerna, kan en lång stund tillbringas med att försöka dra diverse kläder över huvudet. Som en brottningsmatch med mammas nylonstrumpor till exempel.

Bra kl 6 på morgonen när man vill sova. Ned med Melker och lite kläder på golvet bara -så har man minst en kvart till...

Jag älskar studsmattan. Bra balansträning är det också.


Och toapapper såklart! Och att stoppa leksaker i toaletten.



Jag testar & upptäcker. Till exempel att knapparna på ett tangentbord går att pilla bort. 




Njut nu av sommaren!

Natti natti.






måndag, juni 01, 2015

Det går utför....


Soffpotatisar under uppväxt. Finns det ungar som inte blir såna här så fort det rör sig lite framför ögonen på dem?  

Tugga & riva är fortfarande kul. Att bita kan företrädesvis också pröva på näsor, ben och annat som kommer i vägen. 

Melker tyckte det var kul att sätta upp bokstäver i badkaret. Han blir allt duktigare på att pilla med saker. Plocka i och ur. Att bygga med klossar är också kul men lite svårt. Att riva är dock lätt.

Med de alltid så pålitliga kexen till muta - kläckte han till slut hur man tar sig framåt med gå-bilen. 

Förhoppningen om att gå till dagisstarten i augusti känns som det kan gå precis hur som helst med. Det verkar sitta precis lika mycket i huvudet på honom som i balansen. Just nu verkar han bli rädd och sätter sig ned innan han ens gör ett försök själv. 

Böcker är bland det roligaste. Kan vara lite svårt att läsa ifred. Mormor gör ett tappert försök. 

Går man aldrig till frisören har man väl tillåtelse att läsa skäp-tidningar hemma?


Sådär nöjd när storasyster somnar i cykelvagnen.

Ibland är det praktiskt att vara kort i rocken. 17 månader är väl nästan dubbelt så länge som man brukar ha babyskyddet. Nu har Lova äntligen fått en bältesstol och Melker får byta upp sig.

Plötsligt händer det - jag har lärt mig klappa händerna!

"Övnings-tandborsten" vi fick av logopeden för att Melker skulle vänja sig inför den kommande borstningen (och ge sensorisk stimulans) användes inte så flitigt som vi borde. Men det behövdes inte - det är snarare svårt att få sluta borsta.


Vad är det som går utför då? Jo -sötaste Melker som åker rutschkana såklart:

Natti natti!



fredag, maj 01, 2015

Under construction

Melker härom morgonen. Fick äta frukost med jacka och skor medans de rev väggen till höger.


I dag har vi äntligen kunnat flytta hem igen efter nästan 2,5 månad hemifrån! Knappt så man vågar tro det. Men här är barn, möbler, damm, snickare, födelsedagskalas och inredningsbeslut i en enda röra. Återkommer nästa månad när det (förhoppningsvis) är lite mindre kaotiskt.



onsdag, april 01, 2015

Borta bra men hemma bäst

Det här är 15 februari, dagen då Melker började krypa. 13 månader gammal. Även om han kör sin vanliga mag-stajl just här.

Kanske för att snabbare kunna ta sig mellan väskorna för att riva upp det vi precis packat inför semestern. En favoritsysselsättning.

Skulle vi slå vad - skulle jag säga att han står inom 1-2 månader. Och gå, borde han göra innan dagisstarten i Augusti. Men han är en liten fegis just nu, kan mer än han vågar. Så vi får väl se.


På plats hos faster i USA. Melker charmade sig igenom resan på 20 timmar. 

Tja, han charmade sig igenom hela semestern skulle man nog kunna säga - genom hela Florida och alla pensionärerna där. 



Det tog ett tag innan Melker fattade vitsen med att ha en fånig tygbit på huvudet.
  
Skall man gunga skall man göra det med stil. Här på Miami Beach. 

Förra habiliteringsmötet fick mamma och pappa ta fram skäms-hatten. 

"Har Melker visat intresse för böcker?" "Njae, han river kanske inte sönder dem direkt längre...men intresse skulle vi nog inte kalla det..."

Så lånar logopeden en pekbok - och Melker sitter som klistrad! Helt fascinerad av bilderna och sjukgymnastens tecknande till den. "Titta: när han gör så här verkar han göra tecken på att vilja byta sida" "Och se - det här är början till hel-hands-pekning". 

Blir jag miljonär skall jag anlita en specialist som kan jobba som tolk mellan mina barn och mig :) Hur mycket annat missar man?


Lite strand-häng på Miami beach. 

(Albert glatt semester-fotograferande medan Lova har bränt sig på en brännmanet. Blev en tur till livvaktstornet för att få lite ättika. Ingen Hasselof i tjänst den här dagen.)

Solkräm är också rätt meningslöst. Den lilla mannen börjar att få en allt större vilja. Och allt större röst.

Men att bada är såklart kul. 

Nu går också Albert och Melker på vattenträning. Träning av kroppsuppfattning för barn med olika speciella behov. Från Melkers 15 månader till 4 års ålder. Melker tycker att det är roligast att fånga sina fötter. Eller bara ligga och softa i vattnet. Men lite vattenvana ger det väl alltid.

"Jag vet en lek - jag packar ur och mamma packar i !"

Jag vet inte när andra barn förstår innebörden av ordet "nej", men den här mannen gör det i alla fall inte :)  Han kiknar av skratt ju argare man blir. Tecken eller inte... 

En favorit i repris. 
Har man mjuka leder kan man ligga lite som man vill. 


Lova har fått en konkurrent om ipaden. 
En förkyld Melker med krupp var inte lika nöjd på hemvägen. 

Har man inga kläder kan man riva papper istället - och man kan göra det länge länge..... 

"GLAD PÅSK!"







torsdag, mars 05, 2015

Semester

Melker är i Florida och äter sand den här månaden.... :)


Äntligen semester!

söndag, februari 01, 2015

På gång...



 Januari rivstartade med födelsedagskalas.


Alberts första vecka som pappaledig - blev en vecka med ovanligt många sjukhusbesök. 

Melkers läkare var lite bekymrad över att Melker var så tyst när vi träffade honom i december. Jollret är fortfarande enformigt, men har tagit fart sedan dess. Och öronen är även vaxpropps-kontrollerade för att undanröja alla misstankar om hörselnedsättning. 

På bilden är han också tömd på tre rör blod. Sköldskörteln och ett gäng andra prover som man tar rutinmässigt.  Dessutom ett glutentest eftersom läkaren uppmärksammade lite röda prickar på Melkers kinder. Vi väntar fortfarande på svar.
  

Melker upptäckaren 

Läste någonstans att barn med DS ofta hänger med bra fram till 6 månaders ålder. För Melker rörde det sig snarare om 8-10 månader. Sedan drog någon i handbromsen. Nöjd men rätt passiv är väl en bra sammanfattning.

Inget vinkande, inget klappa händer. Han börjar nog ana att orden mamma och pappa betyder att man skall titta på någon av av dem (oftast pappa). Ser dessutom väldigt nöjd ut när han gör det. Lika bra att köra samma taktik på ordet lampa - hur mycket vi än tecknar och tecknar.

Men han är på gång. Börjar så smått bli nyfiknare på världen. Rör sig mer. Undersöker mer. Kan på eget initiativ dra iväg in i badrummet. Favoriten alla kategorier är nämligen skumgummibokstäverna Lova fick av farmor i födelsedagspresent. Försöker att inte fundera på vad det är för innehåll i dem....





Ett praktexempel på hur man lägger sig ned från sittande. Med foten in-under sig. Nyligen har han också lärt sig att sätta sig upp från liggande. Aldrig tidigare har man väl funderat på hur man egentligen gör. 

Men hur jag än försöker guida honom hur man gör när man går från sittande till stående - så lyckas inte lura ut hur man gör. Och Melker blir mest irriterad på vägen. Blir bra med besök av sjukgymnasten om nån vecka.


Snabbheten när det gäller mat är det inte något fel på.


Duktig på sugrör. Bra träning för munmotoriken.

Funderar på hur vi skall få honom att förstå att man inte brukar suga på folk så fort man kommer åt :)

Ham-ster-kinder.

Och så lite pulkaåkning såklart..

Melker 13 månader och Lova 9 månader